Jadrnice

Spletna stran o jadrnicah. Jadrnice, kot način življenja, športa ali rekreacije. Novice in informacije iz sveta navtike.

March 2nd, 2011

Kaj je jadrnica?

Koristne info, by najem.

Jadrnica je plovilo, ki jo delno ali v celoti poganja veter, ki se ujema v jadra. Obstaja več različnih jadrnic, ki jih delimo po velikosti na manjše jadrnice, ki imajo odprte palube do večjih jadrnic, ki so že prave jadralne ladje.

Jadrnice ločimo predvsem glede na število trupov. Večina jadrnic ima enojni trup. Enojni trup ne omogoča pretirane stabilnosti zato potrebujejo jadrnice z enojnim trupom kobilico, ki jim omogoča protiutež, da se sama jadrnica ne prevrne ob močnem vetru.

Jadrnice, ki pa imajo več trupov ne potrebujejo kobilice, saj jim stabilnost omogoča že sama zasnova. Jadrnice z dvema trupoma imenujemo katamarani, jadrnice s tremi trupi pa trimarani.

Zgoraj omenjena kobilica je standardna oprema jadrnic z enim trupom. Kobilica je podvodna utež na sredini jadrnice, ki preprečuje, da se jadrnice ob močnem pritisku vetra na jadra, ne prevrne. Nekatere tekmovalne jadrnice imajo premikajočo kobilico, ki omogoča boljše lastnosti ob manjši teži.

Back Top