Jadrnice

Spletna stran o jadrnicah. Jadrnice, kot način življenja, športa ali rekreacije. Novice in informacije iz sveta navtike.

March 3rd, 2011

Jadranje

Koristne info, by najem.
jadranje

Jadranje je umetnost obvladovanja jadrnice z uporabo jader. S spreminjanjem krmila, in pri manjših plovilih tudi kobilice, jadralec obvlada moč vetra tako, da vpliva na  smer in hitrost jadrnice. Za jadranje so potrebne izkušnje, ki jih lahko pridobimo na morju ob različnih vetrovnih in morskih pogojih. Dodatno vpliva tudi predznanje o sami jadrnici.

jadranje

Na svetu se v večini jadranje uporablja kot oblika športa in rekreacije. Res je, da se še po nekaterih bolj revnih delih sveta uporablja jadranje za transport, vendar tudi v revnih predelih jadranje nadomeščajo s plovil, ki imajo poceni prirejene motorje. Jadranje delimo na namenskost kot tekmovalno jadranje, ki je namenjeno za udeleževanje na tekmovanjih in potovalno jadranje.

Jadra omogočajo modernim jadrnicam, da lahko plujejo skoraj kamor koli hočejo glede na veter. Na jadrnici je potrebno samo prilagoditi jadra in že je mogoče pluti kamorkoli, razen direktno v veter. Temu pa se lahko izognemo tako, da z jadrnico vijugamo malo levo stran od vetra in nato malo desno stran od vetra. Jadranje proti vetru pa omogoča moč proti vetra, ki pa nastane na zavetrni strani jadra. Ta omogoča, da se ob pravilno poravnanih jadrih jadrnica premika naprej.

Back Top