Jadrnice

Spletna stran o jadrnicah. Jadrnice, kot način življenja, športa ali rekreacije. Novice in informacije iz sveta navtike.

Archive for March, 2011

March 23rd, 2011

Internautica 2011

Comments Off on Internautica 2011, Novice, by najem.

Od 10. do 15. maja se bo v marini Portorož sedaj že enajsto leto zapored odvijala tradicionlana Internautica. Kot na prejšnih prireditvah prireditelj tudi tokrat obljublja, da bo prikazal številne novosti na področju navtike, navtičnega turizma, nova plovila in nove jadrnice.

Na zadnjih Internauticah je razstavljalo v povprečju 250 razstavljalcev, ki so predstavili več kot 1000 blagovnih znamk. Med vsemi temi znamkami pa so se predstavljali tudi nekatera svetovno znana imena v navtični industriji.  Po trditvah organizatorja razstavo Internautica letno obišče vsaj 30.000 domačih in tujih obiskovalcev, razstavljalci pa sklenejo kar precej poslovv na samem sejmu.

Internautica 2011

Med sejmom Internautica pa se bo v okviru spremljevalnega programa odvijala tudi različna tekmovanja, katerih se udeležujejo znane osebe iz sveta politike, podjetništva in športnih prizorišč.

V času med sejmom pa boste lahko glasovali in pomagali pri izboru plovila leta 2011. Organizator obljublja nepozaben dogodek.

March 21st, 2011

Jadrnica Elan 350 – Yacht of the year 2010/2011

Comments Off on Jadrnica Elan 350 – Yacht of the year 2010/2011, Novice, by najem.

Tiskovni predstavnik priznane revije Yacht Jochen Rieker je sporočil, da je je je režija soglasno odločila in podelila priznanje jadrnici Elan 350 naziv jadrnice leta 2010/2011. Jadrnica Elan 350 je bila nominirana v razredu od 30 do 40 feetov  (Performance cruisers) poleg dvajsetih konkurenčnih jadrnic. Med najboljšimi so bile First 30, Dehler 32, JPK 1010, Azuree 40 in seveda zmagovalka Elan 350.

Elan 350
Jadrnica Elan 350, kot dobitnica nagrade Yacht of the Year 2010/2011

Režija je podelila naziv najboljše jadrnice leta 2011 v tem razredu, ker jih je poleg dobrih lastnosti prepričala tudi inovativna izvedba detajlov v notranjosti in zunanjosti same jadrnice. Priznana nagrada je pohvala in potrditev dobrega dela podjetja Elana in konstruktorja Rob Humprehya.

Jadrnico Elan 350 so prvič predstaviti širši javnosti maja na slovenski Internautici 2010 v Portorožu. Od takrat je jadrnica nizala dobre rezultate na morju kot tudi pri prodaji.

Samo nagrado pa so podelili na sejmu Boote v Dusseldorfu, kjer pa je podjetje Elan predstavilo tudi novo jadrnico Elan 210. Jadrnica Elan 210 je jadrnica, ki kljub svoji majhni dolžini ponuja enako kot velike jadrnice. Zato se jo je že prijel naziv “igrača”. Jadrnica pa je zaradi svoje majhnosti tudi cenovno zelo ugodna, saj so promocijsko prodali nekaj jadrnic že po 24.000€, končna cena pa ne bo pretirano višja.

March 3rd, 2011

Jadranje

Comments Off on Jadranje, Koristne info, by najem.

Jadranje je umetnost obvladovanja jadrnice z uporabo jader. S spreminjanjem krmila, in pri manjših plovilih tudi kobilice, jadralec obvlada moč vetra tako, da vpliva na  smer in hitrost jadrnice. Za jadranje so potrebne izkušnje, ki jih lahko pridobimo na morju ob različnih vetrovnih in morskih pogojih. Dodatno vpliva tudi predznanje o sami jadrnici.

jadranje

Na svetu se v večini jadranje uporablja kot oblika športa in rekreacije. Res je, da se še po nekaterih bolj revnih delih sveta uporablja jadranje za transport, vendar tudi v revnih predelih jadranje nadomeščajo s plovil, ki imajo poceni prirejene motorje. Jadranje delimo na namenskost kot tekmovalno jadranje, ki je namenjeno za udeleževanje na tekmovanjih in potovalno jadranje.

Jadra omogočajo modernim jadrnicam, da lahko plujejo skoraj kamor koli hočejo glede na veter. Na jadrnici je potrebno samo prilagoditi jadra in že je mogoče pluti kamorkoli, razen direktno v veter. Temu pa se lahko izognemo tako, da z jadrnico vijugamo malo levo stran od vetra in nato malo desno stran od vetra. Jadranje proti vetru pa omogoča moč proti vetra, ki pa nastane na zavetrni strani jadra. Ta omogoča, da se ob pravilno poravnanih jadrih jadrnica premika naprej.

March 2nd, 2011

Kaj je jadrnica?

Comments Off on Kaj je jadrnica?, Koristne info, by najem.

Jadrnica je plovilo, ki jo delno ali v celoti poganja veter, ki se ujema v jadra. Obstaja več različnih jadrnic, ki jih delimo po velikosti na manjše jadrnice, ki imajo odprte palube do večjih jadrnic, ki so že prave jadralne ladje.

Jadrnice ločimo predvsem glede na število trupov. Večina jadrnic ima enojni trup. Enojni trup ne omogoča pretirane stabilnosti zato potrebujejo jadrnice z enojnim trupom kobilico, ki jim omogoča protiutež, da se sama jadrnica ne prevrne ob močnem vetru.

Jadrnice, ki pa imajo več trupov ne potrebujejo kobilice, saj jim stabilnost omogoča že sama zasnova. Jadrnice z dvema trupoma imenujemo katamarani, jadrnice s tremi trupi pa trimarani.

Zgoraj omenjena kobilica je standardna oprema jadrnic z enim trupom. Kobilica je podvodna utež na sredini jadrnice, ki preprečuje, da se jadrnice ob močnem pritisku vetra na jadra, ne prevrne. Nekatere tekmovalne jadrnice imajo premikajočo kobilico, ki omogoča boljše lastnosti ob manjši teži.

March 2nd, 2011

Osnovna pravila jadranja ali pravila izogibanja trčenja na morju

Comments Off on Osnovna pravila jadranja ali pravila izogibanja trčenja na morju, Koristne info, by najem.

Spodobi se, da na začetku začnemo z osnovami. In kaj bi lahko bilo bolj osnovno kot pravila izogibanja trčenja na morju.

V primeru, da se bližata dve jadrnici in obstaja nevarnost trčenja se morajo obnašati jadrnice po naslednjem postopku:

  • če imajo jadrnice veter iz različnih smeri, se mora odmakniti jadrnica, ki ima veter iz svoje leve strani
  • če imata jadrnice veter iz iste smeri, se mora odmakniti tista jadrnica, ki je na vetrni strani – prednost pa dati jadrnici na zavetrni strani
  • če jadrnica, ki ima vedter z leve strani vidi jadrnico na vetrni strani  se ji mora odmakniti
  • pri prehitevanju se morajo jadrnice, ki prehitevajo izogibati prehitevanim jadrnicam

izogibanje nesreči jadrnic

Pomembnejša splošna pravila, ki upoštevajo jadrnice in ostala plovila pa so sledeča:

  1. Stoječemu oziroma omejeno gibljivemu plovilu se morajo izogibati vsa plovila
  2. Na splošno velja pravilo, da se čolnu na vesla izogibajo vsa plovila, jadrnicam vsa razen čolnu na vesla, jadrnicam pa se izogibajo samo plovila z motornim pogonom.
  3. Na ozkih prehodih se je potrebno prilagoditi in se tudi jadrnice izogibajo večjim plovilom, ker imajo ponavadi le-ta ožji manevrski prostor kjer se lahko gibljejo.
  4. V primeru, ko se približujeta dva plovila in moramo mi spremeniti smer, to naredimo zelo očitno, tako da druga jadrnica to opazi.
  5. Prepovedano je glisiranje ob obali (do 250m stran od obale)